KPSS DİKAB / İHL ÖABT'DE HANGİ HOCAYI DİNLEMELİYİM?

 
kpss


ÖĞRETMENİM HOŞGELDİN :)

Merhaba arkadaşlar. Öncelikle böyle bir araştırmaya giriştiyseniz ve bir karar vermeye çalışıyorsanız bu işin en doğru kısmından başladığınızı ve ilk adımı doğru attığınızı söyleyebilirim. Çünkü birçok öğretmenimiz ne yazık ki ya popülariteye aldanarak ya da çevresindeki insanların eğilimlerinden etkilenerek sürü psikolojisine kapılıp 1 yıl boyunca aslında kendisine hiç hitap etmeyen bir hocayı dinleyerek malesef zaman, emek ve çabasını heba ediyor. 

Biz bu süreci tecrübe etmiş ve bir takım izlenimlere hayız olmuş birkaç arkadaş olarak sizlere bazı tavsiyelerde bulunup yollar göstermeye çalışacağız. 


1) ERKEN BAŞLA!

Öğretmenim, özel durumları ve elde olmayan sebepleri bir kenara iterek söylüyorum malesef bu sınav bir seçme sınavı ve birçok adayı elemek zorundasın. Bu durumda önemli bir dersi çalışıp bitirmek ve testini çözmekten ziyade o derse dair kaç tekrar yapabildiğin ve dersi ne kadar analiz edebildiğindir. 

Yapılan en büyük yanlışlardan biri dinyecek olduğumuz hocanın hadi başlayalım demesini beklemek veya instagramda çalışma takvimi açıklamasını beklemek. Bu hataya sakın düşmeyin. Videolar zaten youtube'de hazır lütfen sen bekleme, başla. Unutma o hoca 1 yıl boyunca aralıksız ders anlattı. İyi bir tatil yapmadan, kendini iyice dinlendirmeden asla başlamaz. Şunu da unutmayın! Yazın ders çalışılmaz algısı size sınavı kaybettirir.


2) HANGİ HOCAYI DİNLEMELİYİM?

Öğretmenim baştada belirttiğim gibi bu makale size yollar gösterecek karar vermek ve harekete geçmek sizin iradenize ve azminize kalmış durumda. Şu 5 adımı takip ederek sana hitap eden en iyi hocayı bulacaksın.
  1. Kendini alanda en iyi hissettiğin dersi belirle.
  2. Bu dersi youtubede anlatmış olan hocalardan baştan sona kadar dinle.
  3. Bir gün boyunca farklı bir şey ile ilgilen, kafanı dağıt.
  4. Dinlediğin dersin kpss'de çıkmış olan sorularını bul ve hepsini çöz. Soruları çözerken mutlaka iyi odaklan.
  5. Ve son; en az 35 en faz 60 soru çözdün. Bu soruları çözerken mutlaka hocalardan biri sürekli zihninin içinde sana doğru cevabı fısıldadı. Fısıldamıyorsa şayet odaklanamıyorsunuz demektir.


3) BUNU SAKIN YAPMA!

Öğretmenim süreçte göreceksin ki inanılmaz bir hoca partizanlığı var. Sakın ama sakın dinliyor olduğun hocayı övmek, diğer hocaları eleştirmek gibi saçma sapan anlamsız tartışmalara girerek enerjini ve vaktini boşa harcama. İlber Ortaylı'nın dediği gibi "tartışmaların kazananı olmaz." Sen öğretmensin, kısır tartışmaların anlamsızlığını en iyi bilensin. 

4) HANGİ KAYNAĞI ALMALIYIM?

Alacağınız ilk kaynak mutlaka dinlemeye karar verdiğiniz hocanın kaynakları olmalı. Malesef bir çok arkadaşımız A hocasının kaynağını alıp B hocasının videolarını dinlemeye çalışıyor. Bu size kitap sayfaları arasında boğulup derse olan iginizin kaybolması ve hazırbulunuşluğunuzun yok olmasından başka bir şey getirmez. 

5) XXX DERSİNİ ANLAMIYORUM, NE YAPMALIYIM?

Erken başlamış olmanın faydası burada. Hocayı beğendin onu dinliyorsun ama dersin birinde sana hitap etmedi yada sen anlamadın. Bu noktada hemen aynı dersi başka bir hocadan dinleyip farklı bir tarz ile anlaşılırlığını ve kalıcığını arttırabilirsin. Korkmaya veya telaşa kapılmaya gerek yok çünkü sen erken başladın, iyi bir plan yaptın ve daha  aylar var sınava. Ha birde! Hoca partizanlığı yapmadığın için başka hocaları dinleyerek onlardan da faydalanmak senin için bir problem teşkil etmiyor. 


6) HANGİ SORU BANKASINI ALMALIYIM?

Öğretmenim bu noktada öncelikli kaynağın çıkmış sorular olmalı. Şuan piyasada derslere göre konu konu ayrılmış bir çıkmış soru kitabı yok. Googlede aratırsanız karşınıza yeşil renkte bir kitap çıkar (yayın ismi veremiyoruz) bu kitap hem çok küçük hemde konulara göre düzenlenmemiş.  Pek kullanışlı değil.  Bu konuda malesef PDF kullanmak zorundayız. Yani 1. soru bankamız çıkmış sorular. Devamında ise dersini dinliyor olduğumuz hocanın soru bankası bizim için 2. soru bankası oluyor. Bunların üzerine 2 soru bankası daha ekler ve bitirirseniz her şey yolunda demektir. Sizler için yakın zamanda yine burada soru bankalarını değerlendirdiğimiz bir makale yayınlayacağız. 

7) DENEMELERE NE ZAMAN BAŞLAMALIYIM?

Bizim toplam 16 dersimiz bulunmakta. Başarıyı yakalamış olan arkadaşlardan edindiğimiz genel kanı bu derslerden 8 tanesini bitirdikten sonra süreç içerisinde deneme çözmeye başlamışlar. Ancak burada önemli olan net sayısı değil yapılamayan soruların hangi derse ve konuya air olduğunun belirlenip çalışılması olmalı. Tüm dersler bittikten sonra sıklığı arttırılmış genel tekrarlar ve deneme çözümleri faydalı olacaktır. Deneme yayını konusunda dinliyor olduğunuz hocanın önerilerini dikkate almanızı öneririm. 

Blogumuzun ilk paylaşımının bu şekilde olmasını istedik. Umarım sizlere bir şeyler katmışızdır. Lütfen olumlu veya olumsuz bütün eleştirilerinizi yorumlara yazınız. Sizlerin fikirleri bize kalite katacak.  

Yorumlar

Yorum Gönder

Bize bir yorum bırak...